loader

Steven van Groningen (CIS): Vrem predictibilitate in Romania

Investitorii straini vor o mai mare predictibilitate a mediului economic in Romania, stabilitate legislativa iar Guvernul sa fie un administrator eficient, a aratat, marti, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen. Presedintele CIS a adaugat ca este necesar un dialog constant cu Guvernul.

'Ce asteptam de la noul Guvern este sa vedem o mai mare predictibilitate a mediului economic. Sa fie un bun administrator. Sa rezolve problema taxelor, sa colecteze eficient. Sa fie transparent, sa existe o prioritizare a proiectelor si sa finalizeze proiectele pe care le-a inceput. Vrem sa vedem un mai bun proces de consultari cu toate partile. Vedem ca legile sunt modificate prin ordonante de urgenta. Este necesara o mai mare stabilitate legislativa si a celor cu care purtam dialogul. Acestia se schimba prea des', a declarat Steven van Groningen.


'Mesajul nostru este predictibilitate, prioritizare si buna administrare', a subliniat van Groningen.


Camera de Comert Britanico Romana si Consiliul Investitorilor Straini in Romania organizeaza, marti, un breakfast briefing, in care presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen, va vorbi despre situatia Romaniei din 2012 si previziunile pentru 2013.


Un nou acord cu Fondul Monetar International este util pentru Romania, ca sursa de finantare, dar si ca imagine pe pietele externe, a declarat, marti, pentru AGERPRES, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen.


'Un nou acord cu FMI poate ajuta Romania din punctul de vedere al credibilitatii externe si o poate ajuta sa se finanteze la costuri mai scazute. Este clar ca Romania trebuie sa se imprumute de la Fond. Daca nu se imprumuta de la FMI, se pune problema de unde s-ar putea imprumuta din alta parte', a spus Steven van Groningen, care a participat la o conferinta organizata de Camera de Comert Britanica in Romania.


'Consider ca in Romania mai exista potential, dar este necesara o viziune pe termen lung, pentru ca sunt alte conditii economice', a aratat ven Groningen.


Potrivit presedintelui CIS, in trecut, lucrurile se miscau repede in ceea ce priveste investitiile straine, pentru ca toti vedeau ca exista potential, iar acum, investitorii nu mai sunt convinsi ca exista acest potential.


Steven van Groningen considera ca o limitare a posibilitatilor de plasament ale fondurilor publice de pensii administrate privat (Pilonul II) nu este o decizie buna.


'Parerea mea este ca limitarea posibilitatii pentru aceste fonduri de pensii de a face plasamente in bonduri nu este o decizie buna', a subliniat van Groningen. Eu personal nu sunt de acord cu aceasta masura de limitare a posibilitatilor de investitii', a mai aratat presedintele CIS.


Reprezentantii delegatiei comune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale au afirmat, recent, la Bucuresti, ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit.