loader
Siveco Romania coordoneaza RED-Alert, un proiect de cercetare finantat de CE pentru combaterea propagandei teroriste din online

Siveco Romania coordoneaza RED-Alert, un proiect de cercetare finantat de CE pentru combaterea propagandei teroriste din online

Conform AGERPRES, Siveco Romania, unul dintre cei mai mari furnizori de software si servicii de IT de pe piata locala, va coordona un proiect de cercetare si inovare - RED-Alert - finantat de Comisia Europeana cu cinci milioane de euro, pentru combaterea propagandei teroriste din mediul online.

"Proiectul isi propune sa dezvolte noi instrumente de monitorizare si analiza a continutului online cu caracter terorist, instrumente care vor fi utilizate de agentiile europene cu responsabilitati in acest domeniu. Siveco participa in acest proiect pentru a colecta, centraliza si a proiecta arhitectura sistemului si apoi pentru a integra produsele partenerilor externi si ale acelor institutii de aplicare a legii.

 

Proiectul isi propune sa utilizeze ultimele noutati tehnologice care au aparut in domeniul inteligentei artificiale si a procesarii complexe de evenimente si analize date si transformarea informatiilor nestructurate, respectiv texte schimbate pe retele sociale, care sa poata fi analizate de calculatoare, astfel incat sa se identifice potentialul continut terorist. Acestea vor fi analizate ulterior si de experti umani pentru a putea permite institutiilor de protectia legii sa intervina in timp real, inainte sa se intample ceva", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Cristi Potlog, leaderul tehnic al proiectului.


In prezent, se estimeaza ca 90% din activitatea terorista de pe internet se desfasoara prin intermediul site-urilor de socializare si prin intermediul social media.


Siveco Romania este coordonatorul la nivel european al proiectului atribuit de Comisia Europeana si are parteneri institutionali din Marea Britanie, Spania, Malta, Israel, Ungaria, Franta, Romania si Republica Moldova.
Proiectul se va derula pe parcursul a trei ani, intre 1 iunie 2017 si 31 mai 2020, si este primul pe care Siveco Romania il coordoneaza pe aceasta zona de securitate cibernetica ca project management si integrare solutie.


"Anul acesta pana in decembrie-ianuarie trebuie sa definitivam analiza si arhitectura proiectului, iar pe urma partenerii tehnici vor lucra la dezvoltarea modulelor pe care le vom instala la agentiile de mentinerea legii, iar in ultimul an se va verifica daca functioneaza, cum functioneaza si daca poate fi imbunatatit", a explicat Potlog.
Potrivit sursei citate, domeniul securitatii cibernetice este unul nou pentru companie, dar este o zona pe care intentioneaza sa o dezvolte.


"Am mai avut proiecte, dar nu asa de avansate, cu tehnologii atat de noi, este zona de business pe care dorim sa o dezvoltam in viitor, tocmai pentru ca este atat de importanta pentru cetateni cat si pentru companiile care doresc sa isi protejeze datele sau secretele comerciale si nu in ultimul rand pentru institutiile guvernamentale", a mai spus leaderul tehnic al proiectului.


In context, presedintele si directorul general al Siveco Romania, Florin Ilia, a precizat ca RED-Alert este finantat 100% prin programul Horizon 2020 al Uniunii Europene cu 5 milioane de euro si, desi este primul proiect de cercetare pe cybersecurity, compania investeste in acest domeniu de ani de zile.


"Noi am mai depus proiecte pe cibersecurity si de abia asteptam sa le castigam. Este o zona in care, din pacate, suntem fortati sa investim si se leaga de o alta zona in care noi investim, cea de inteligenta artificiala big data, se numesc in limba romana de utilizare duala, adica au aplicatii si in zona civila, de business, medicala, aceasta analiza de date mari, dar si in zona de securitate si protectie. (...) In momentul de fata, cei care au intentii rele profita de faptul ca sunt atat de multe mesaje care se pierd in online. Inteligenta artificiala va pune degetul exact pe comunicatiile lor si le va taia comunicatiile si le va face mult mai grea posibilitatea de a se organiza si de a face anumite fapte", a explicat Ilia.

 


Presedintele Siveco Romania sustine ca pentru a ne proteja ar trebui sa ne comportam online la fel cum ne comportam si fata in fata. "Prietenii online trebuie sa fie aceeasi pe care ii cunoastem efectiv fata in fata si in viata reala. Sa nu dam strainilor date despre noi si despre familiile noastre si sa aplicam bunul simt si gandirea critica", a subliniat presedintele Siveco Romania.


RED-Alert este un proiect de cercetare si inovare, finantat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene. Scopul lui este sa dezvolte noi instrumente de analiza si monitorizare online in scopul combaterii terorismului.
Grupurile teroriste si extremiste folosesc internetul pentru scopuri diverse, precum razboi psihologic, propaganda, strangere de fonduri, recrutare, mobilizare, schimb de informatii, planificare, coordonare, manipulare de date si dezinformare, cu consecinte dramatice pentru cetatenii europeni: indivizi radicalizati sunt responsabili pentru mai mult de 40 de atacuri teroriste din 2015 si pana acum.


Potrivit sursei citate, furnizorii de social media sunt hotarati sa lupte impotriva propagandei teroriste, dar recunosc ca nu exista un instrument specific pentru identificarea continutului terorist de pe internet, ceea ce ii face sa se bazeze pe instrumente de combatere a spam-ului, raportari din partea unor utilizatori si analiza umana in detectarea acelor conturi care promoveaza terorismul.


RED-Alert va recurge la puterea inteligentei artificiale pentru a detecta continutul terorist, bazandu-se pe o combinatie unica de tehnologii, precum procesarea limbajului natural, analiza semantica la nivelul media, analiza retelelor sociale si analiza evenimentelor complexe.


RED-Alert aduce impreuna in lupta impotriva terorismului cea mai buna cercetare si inovare europeana, printr-un consortiu de 14 organizatii din 9 tari, intre care 6 agentii europene de aplicare a legii, cu sprijinul Unitatii Antitero a Europol.


SIVECO Romania este coordonator al proiectului la nivel european.Partenerii din proiect sunt: Information Catalyst for Enterprise Limited (UK), Insikt Intelligence (Spania), Intuview Ltd (Israel), Maven Seven Solutions Zrt (Ungaria), Malta IT Law Association (Malta), International Institute for Counter — Terrorism (Israel), Eotvos Lorand University (Ungaria), City University London (UK), Birmingham City University (BCU), Special Operations (SOI5) Counter — Terrorist Command (UK), Centre de lutte Contre Ies Criminalites Numeriques (Franta), The Protection and Guard Service (Romania), Ministry of Public Security Israel National Police (Israel), Guardia Civil (Spania), The State Protection and Guard Service (Republica Moldova).


Siveco Romania dezvolta si exporta solutii IT si proiecte de consultanta cu valoare adaugata ridicata in tari din Comunitatea Europeana, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Spatiul Comunitatii Statelor Independente.


AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilica)
https://www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES