loader
Peste jumatate dintre angajatii romani lucreaza in cladiri de birouri, doar 15% dintre acestia au un program de munca flexibil

Peste jumatate dintre angajatii romani lucreaza in cladiri de birouri, doar 15% dintre acestia au un program de munca flexibil

Potrivit Agerpres, peste jumatate dintre angajatii romani lucreaza in cladiri de birouri, dar numai 15% dintre acestia au un program de munca flexibil si isi pot desfasura activitatea de acasa sau in spatii de tip co-working, arata rezultatele raportului "Work: Space & Time", publicat de Crosspoint Real Estate

Cercetarea realizata de Crosspoint Real Estate releva, totodata, ca pentru angajatii din Romania cele mai importante caracteristici ale locului de munca sunt: confortul zonei de lucru, calitatea aerului si a luminii, temperatura si nivelul de zgomot.

La polul opus se situeaza designul interior, in pondere similara cu cea a angajatilor din restul Europei. Birourile tip open-plan sunt inca cel mai popular tip de spatii de birouri din Romania, in conformitate cu tendintele europene, reprezentand peste 50% din spatii.

Aproape jumatate dintre angajati considera ca nu au acces la tehnologia necesara pentru a lucra mai flexibil si nici nu sunt incurajati sa faca acest lucru de catre organizatiile in care isi desfasoara activitatea profesionala.

In topul celor mai importante aspecte ale locului de munca ideal se afla accesul la cele mai noi tehnologii si o buna conectivitate la transportul public, cu peste 60% pe scala importantei. Urmeaza disponibilitatea locurilor de parcare si optiunea unui spatiu de lucru privat.

Raportul Crosspoint Real Estate arata ca jumatate dintre angajati sunt multumiti sau foarte multumiti de spatiul in care lucreaza in prezent, iar 40% din total sustin ca toate imbunatatirile legate de protectia mediului sunt foarte importante, cum ar fi colectarea deseurilor, temperatura controlata independent si iluminarea in zone separate de lucru.

In ceea ce priveste cealalta dimensiune a mediului de lucru - timpul, peste 65% dintre angajatii romani nu au posibilitatea de a lucra de acasa. In acelasi timp, cei 11% dintre salariatii care pot munci opt zile pe luna de la domiciliu sunt, in mare parte, freelanceri.

Aproape jumatate dintre angajatii romani folosesc transportul public, in timp ce 35% dintre acestia apeleaza la masina personala pentru a ajunge sau pleca de la serviciu. In mod surprinzator, doar 1,8% folosesc servicii de ride sharing si taxiuri, spre deosebire de restul europenilor.

Interesant este si faptul ca 3,1% din totalul salariatilor din Romania folosesc biciclete si trotinete, inclusiv trotinete electrice.

La capitolul timp mediu petrecut pe drum spre sau de la serviciu, cercetarea de specialitate arata ca este nevoie de un interval cuprins intre 15 si 45 de minute pentru majoritatea angajatilor. In acest context, peste 50% dintre angajati considera ca un program flexibil la locul de munca le-ar imbunatati echilibrul intre viata personala si cea profesionala.

Fondata in anul 2005, Crosspoint Real Estate ofera atat servicii de tranzactionare si consultanta pentru domeniul imobiliar, cat si solutii financiare necesare marilor investitori, pentru toate tipurile de proprietati: birouri, retail, industrial, terenuri, hoteluri si rezidential. Crosspoint Real Estate este asociatul international Savills in Romania, una dintre cele mai mari companii de real estate la nivel mondial, fondata in anul 1855, cu venituri de peste 1,76 miliarde de lire sterline, generate in 2018.

AGERPRES/(AS - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilica, editor online: Irina Giurgiu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES