loader

Numarul utilizatorilor de telefonie mobila a scazut usor in acest an, dar traficul de voce a crescut

Numarul utilizatorilor activi ai serviciilor de telefonie mobila a scazut cu 3,1% in perioada iunie 2011-iunie 2012, la 22,7 milioane, iar traficul de voce a urcat cu 6,2%, la 30,8 miliarde de minute, potrivit datelor ANCOM, autoritatea de reglementare in telecomunicatii.

'Datele au luat in calcul atat abonamentele cat si cartelele preplatite SIM active din portofoliile Cosmote Romania, Orange Romania, RCS&RDS, Romtelecom, Telemobil si Vodafone Romania', a declarat miercuri directorul Directiei Reglementare din cadrul ANCOM, Eduard Lovin, prezent la un eveniment de specialitate.


Conform ANCOM, numarul cartelelor preplatite a scazut cu 4,7%, la 13,4 milioane, in timp ce abonamentele au cunoscut o reducere de 1%, la 6,36 milioane pe segmentul clientilor persoane fizice, si de 0,01%, la 2,94 milioane, in cazul firmelor. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie a scazut cu aproape patru puncte procentuale fata de decembrie 2011, la 119,2%.


Durata medie a unui apel a fost de 2 minute si 24 de secunde, in urcare cu 7 secunde fata de sfarsitul anului 2011, in timp ce traficul mediu lunar realizat de un utilizator activ a crescut cu 8,3%, la 3 ore si 42 minute.


Clientii operatorilor telecom au transmis, in prima jumatate a anului, 6,7 miliarde de mesaje scrise (SMS), in crestere cu 11% fata de decembrie 2011, din care 93,7% catre alti utilizatori din retea.Traficul total de mesaje MMS a urcat cu 18,6%, la 7,1 milioane, iar numarul apelurilor video 3G a avansat cu 5,4%, la 0,95 milioane de minute.


Reprezentantul ANCOM anticipeaza pentru 2013 cresterea traficului de voce, stagnarea numarului de abonati si scaderea tarifelor de interconectare.


'De asemenea, ma astept la cresterea numarului de utilizatori ai serviciilor de internet mobil si introducerea tehnologiei 4G, care va permite acoperire mai buna, viteze mai mari de transfer al datelor, diversificarea si imbunatatirea calitatii serviciilor, la preturi competitive', a spus Lovin.