loader

Noul standard de contabilitate pentru leasing va afecta multe companii si va genera chiar modificarea anumitor indicatori financiari

Consiliul de elaborare a Standardelor Internationale de Contabilitate (IASB) a emis pe 13 ianuarie 2016 noul standard privind leasing-ul, care prevede ca toate activele care fac obiectul unui contract de leasing sa fie inregistrate in bilanturile locatarilor, cu cateva exceptii. Aceasta noua prevedere va afecta cel mai mult entitatile care au in derulare contracte majore de leasing, pentru active imobiliare, echipament greu sau autovehicule.

Adrian Bunea, FAAS Leader si Director Executiv, EY Romania, explica:
“EY sprijina eforturile IASB de a imbunatati inregistrarea leasing-ului in contabilitate de catre companiile care achizitioneaza astfel de servicii. Acest lucru aduce mai multa consecventa in contabilizarea leasing-ului si va creste comparabilitatea si transparenta pentru stakeholder-i. Finalizarea standardului privind leasing-ul a fost o prioritate pentru IASB in ultimii ani si este incurajator sa vedem ca acest proiect major este acum complet.”

 

Multi membri IASB s-au aratat ingrijorati de costurile si complexitatea implementarii propunerilor Consiliului din 2010 si 2013. Desi noul standard va cere chiriasilor sa aplice un model singular pe baza bilantului, IASB a pastrat neschimbate o serie de concepte-cheie si a introdus exceptii privind recunoasterea contractelor de leasing pe termen scurt si a leasing-ului pentru active de valoare mica. Este insa important de subliniat faptul ca pentru cei care dau in chirie printr-un contract de leasing (locatorii), contabilizarea unor astfel de tranzactii ramane in mare parte neschimbata.

 

Adrian Bunea comenteaza: “IASB a raspuns unora dintre nelinistile privind costul si complexitatea implementarii noului standard. Cu toate acestea, intrucat cele mai multe contracte de leasing vor fi inregistrate in bilant in cadrul noului standard, cei care detin astfel de contracte vor fi nevoiti sa faca o analiza mai detaliata pentru a stabili daca unele contracte sunt sau nu de leasing. Pentru contractele care includ servicii semnificative, aceasta evaluare ar putea fi o provocare.”

 

Proiectul a fost unul comun intre IASB si Financial Accounting Standards Board (FASB), cel de-al doilea organism urmand sa emita in curand noul sau standard pe aceasta tema. Cu toate acestea, cele doua standarde nu converg si exista o serie de diferente intre ele.

 

Adrian Bunea explica: “Cele doua standarde separate ale IASB si FASB vor aduce mai multe active care fac obiectul leasing-ului in bilanturile companiilor. Totusi, diferentele intre ele vor reduce probabil comparabilitatea intre IFRS si US GAAP, in ceea ce priveste leasing-ul, fata de situatia actuala.

 

Standardul va intra in vigoare in 2019, fiind permisa si adoptarea in avans in anumite situatii. Pentru cele mai multe entitati, pregatirea tranzitiei va solicita resurse semnificative. Avand in vedere ca cele mai multe dintre activele achizitionate in leasing vor fi inregistrate in bilanturile locatarilor, cei mai importanti indicatori vor suferi schimbari, cum ar fi gradul de indatorare. De asemenea, schimbari ar putea surveni si in contul de profit si pierdere sau in indicatorii financiari, precum EBITDA. Intelegerea impactului pe care aceste modificari il vor avea si comunicarea sa catre stakeholder-i vor fi aspecte decisive.”
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL