loader
Microsoft Summit 2017 – Despre digitalizare intr-o era a schimbarilor

Microsoft Summit 2017 – Despre digitalizare intr-o era a schimbarilor

Marti, 7 noiembrie 2017, oameni de afaceri si specialisti in tehnologie din Romania si nu numai, se intalnesc la Teatrul National Bucuresti, la cea de-a cincea editie a Microsoft Summit, cel mai mare eveniment de business si tehnologie din Romania.

Peste 870 de participanti din managementul de varf, consumatori si furnizori de tehnologie, sunt prezenti in salile Teatrului National pentru a asista la prezentari si demonstratii sustinute de specialisti ai mediului de business si tehnologiei, care joaca un rol esential in revolutia digitala – de la experti in securitate cibernetica, pana la sefi de stat si specialisti in economia colaborativa. Prezentarile sunt special gandite astfel incat sa raspunda organizatiilor din diferite domenii, pentru care transformarea digitala este vitala intr-o epoca in care economisirea timpului risca sa devina utopica.


Sesiunea plenara a fost deschisa de Gabriela Matei, General Manager Microsoft Romania si de Excelenta SA Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania. „In Romania, mai mult de 40% de persoane nu folosesc internetul, iar 70% nu dispun de aptitudini digitale. Utilizarea internetului pentru comert electronic sau servicii bancare online este scazuta, insa nivelul de utilizare a retelelor de socializare este foarte ridicat”, a explicat Hans Klemm. „In ultimii ani, ne-am concentrat atentia asupra dezvoltarii antreprenoriatului in marile orase ale tarii, precum Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara”, a mai spus acesta in incheierea discursului.


Philippe Rogge, Area VP Microsoft Europa Centrala si de Est, a declarat, in numele organizatiei, ca „este momentul perfect pentru ca in Romania sa se produca transformarea digitala, deoarece potentialul tarii este ridicat”. Conform acestuia, companiile care adopta tehnologii digitale sunt cu 20% mai profitabile decat cele care prefera modelul traditional de business. In acelasi timp, Philippe Rogge a mai spus ca, desi Romania se afla in topul tarilor cu forta de munca bine pregatita in domeniul IT, doar 10% din clientii Microsoft din tara sunt utilizatori ai tehnologiei cloud.


Prezentarea lui Philippe Rogge a fost succedata de o serie de demonstratii interactive sustinute de Ciprian Jichici, MVP in AI si Enterprise Architect, High-Tech Systems & Software – de la exemple de inteligenta artificiala la prezentarea unei aplicatii inovatoare care identifica actiunile intreprinse de soferi in timpul condusului.


April Rinne, Young Global Leader si specialist in conceptul de sharing economy (economie colaborativa) in cadrul World Economic Forum, a vorbit despre oportunitatile aduse de acest tip de economie, oferind si cateva exemple concrete in acest sens. Potrivit acesteia, folosirea unui serviciu de car-sharing vine cu multiple beneficii pe langa avantajul de cost direct: „economia colaborativa ne ajuta sa economisim bani, sa contribuim la protejarea mediului inconjurator, dar si sa dezvoltam interactiunea sociala. In momentul in care accesezi anumite servicii doar atunci cand ai nevoie de ele, ai mai multe optiuni din care sa alegi”.


Urmatorul speaker, Toomas Hendrik Ilves, fostul presedinte al Estoniei in perioada 2006 – 2016, este cunoscut pentru actiunile care au transformat Estonia intr-unul dintre cele mai digitalizate state din lume. Revolutia digitala a inceput, in Estonia, in perioada anilor ’90, cand a fost lansat un browser care l-a determinat pe Ilves sa priveasca digitalizarea dintr-o noua perspectiva – atat timp cat vor utiliza internetul, cetatenii tuturor tarilor vor fi egali.


In prezent, in Estonia nu mai exista termenul de „birocratie” – taxele pot fi platite in cel mult 5 minute, iar indivizii din tarile care nu sunt membre UE isi pot crea cetatenie estona pentru a obtine aceleasi drepturi pe care le are un cetatean UE. „Daca vrei ca tara ta sa devina digitala, trebuie sa iti convingi Guvernul sa faca demersuri pentru a incepe acest proces de transformare”, a declarat Toomas Ilves.


Securitatea cibernetica a fost si ea abordata in cadrul sesiunii plenare. Jonnie Konstantas, Senior Director, Enterprise Cybersecurity Group, Microsoft, a recomandat ca utilizatorilor de dispozitive conectate la Internet sa fie intotdeauna precauti.

„Este important sa fii tot timpul pregatit, atacurile cibernetice pot face victime oricand. Daca noi inovam constant sa protejam securitatea datelor dumneavoastra, nu inseamna ca hackerii nu cauta si ei modalitati continue pentru a gasi brese de securitate. De aceea, este important sa iei masurile necesare pentru a preveni un astfel de atac”, a declarat Johnnie Konstantas.


Microsoft Summit 2017 continua si in acest moment, iar speakerii sunt impartiti in trei track-uri simultane, alaturi de Orange Romania si City Insurance, parteneri ai evenimentului.
 

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL