loader
Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance fac un nou pas pentru prevenirea si combaterea software-ului nelicentiat si contrafacut

Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance fac un nou pas pentru prevenirea si combaterea software-ului nelicentiat si contrafacut

10.000 de entitati mici si mijlocii vor fi informate cu privire la riscurile asociate utilizarii de software nelicentiat, in cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) anunta debutul campaniei de informare “Softwareul nelicentiat deschide computerul tau musafirilor nepoftiti”, care evidentiaza riscurile de securitate si nu numai, pe care si le asuma companiile ce folosesc software nelicentiat sau contrafacut.

 

La inceputul anului 2015 a fost publicat studiul Unlicensed Software and Cybersecurity Threats, realizat de IDC la solicitarea BSA; analiza statistica a comparat ratele la care software-ul nelicentiat este intalnit pe PC-uri in 81 de tari1 cu ratele la care malware-ul este intalnit pe PC-uri, publicate de catre Microsoft, membru BSA.

 

Analiza demonstreaza ca exista o puternica rata pozitiva de corelare (r=0.79, pe o scara de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maxima de corelare) intre ratele de software nelicentiat si incidenta malware. Mai mult, se arata ca rata de utilizare de software nelicentiat dintr-o tara este un predictor important al ratei la care malware-ul este intalnit in aceeasi tara.

 

Chiar si un singur program de calculator nelicentiat poate crea riscuri grave de securitate si confidentialitate pentru datele personale, de afaceri si financiare stocate pe computerul respectiv sau pe alte computere conectate la aceeasi retea. Acest lucru poate afecta serios reputatia afacerii sau institutiei si poate distruge increderea clientilor in produsele sau serviciile oferite de entitatea respectiva.

 

Pe de alta parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg sa foloseasca software nelicentiat sau sa incalce in alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a continuat, in perioada 2011-2017, adica dupa semnarea primului Protocol de colaborare cu BSA, investigatiile legate de cazuri de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultand peste 1.100 de verificari efectuate.

 

Numai in ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.600 de sisteme informatice si suporturi de stocare. Parteneriatul dintre IGPR si BSA isi propune sa vina in intampinarea mediului de afaceri in vederea evitarii riscurilor legate de utilizarea de software nelicentiat sau contrafacut prin desfasurarea unor actiuni informativ-preventive.

 

In cadrul Campaniei se desfasoara activitati comune de informare pentru mai mult de 10.000 de entitati mici si mijlocii, selectionate aleatoriu, care sunt invitate sa ia masuri pentru a se asigura ca software-ul pe care il utilizeaza a fost achizitionat din surse sigure si ca este gestionat corespunzator, revizuind situatia licentierii software-ului in uz si evaluand nivelul de protectie cibernetica, precum si luand masurile necesare pentru remedierea oricaror discrepante identificate.


Pentru informatii suplimentare despre aceste riscuri si indrumari privind modul in care poate fi gestionata mai bine utilizarea de software, se poate vizita site-ul web al campaniei, www.softwareculicenta.ro, sau site-urile partenerilor, www.bsa.org si www.politiaromana.ro sau se poate apela la Centrul de asistenta pentru campania organizata de Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance la numarul de telefon: 0316202133, email prevenire@softwareculicenta.ro, in perioada 28 noiembrie 2017 – 30 aprilie 2018.


Software-ul este o resursa fundamentala si un activ valoros pentru orice afacere din zilele noastre. In prezent, se poate opta intre variantele clasice si cele moderne de licentiere, astfel incat orice companie se poate dezvolta in siguranta prin folosirea de software original si cu licenta. Solutiile moderne de tip cloud, pe langa avantajul accesibilitatii de oriunde, inclusiv de pe platformele mobile, pot oferi noi posibilitati de gestionare simplificata a licentierii. Atat numarul de utilizatori, cat si perioada de utilizare pot fi usor modificate, in functie de nevoi, ceea ce poate reduce riscurile ce decurg dintr-o licentiere neadecvata sau insuficienta.


Magda Popescu, BSA | The Software Alliance Outside Counsel: „Lumea in care traim evolueaza spre digitalizare, iar software-ul joaca un rol fundamental in aceasta noua lume. Persoanele juridice si utilizatorii in general trebuie sa fie constienti de riscurile pe care le poate aduce software-ul obtinut din surse neautorizate si este datoria noastra sa informam cu privire la acestea. Suntem bucurosi sa colaboram din nou cu Politia Romana pentru transmiterea acestor mesaje utile.”


Comisar de politie Carmen Serbanescu, director al Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Politiei Romane: ,,Pentru Politia Romana protejarea mediului de afaceri reprezinta o prioritate de actiune. Efortul nostru se indreapta atat spre depistarea si sanctionarea celor care incalca legislatia in vigoare si regulile economiei de piata, cat si spre informarea mediului de business cu privire la gestionerea eficienta si legala a resurselor informatice astfel incat agentii economici onesti sa nu devina victime ale propriei neatentii.”
 

Autori