loader

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), randament mediu de 11,75% in 2013

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfarsitul anului 2013 la un numar total de 6 milioane de participanti, in beneficiul carora administrau active nete in valoare totala de 13,94 mld. RON (3,1 mld. EUR), potrivit datelor centralizate de APAPR.

In 2013, randamentul mediu obtinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai buna valoare din ultimii trei ani.

 

In cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evolutie peste asteptarile industriei, determinata in principal de rezultatele investitionale foarte bune.
Daca in ianuarie 2013 APAPR estima active nete de peste 13 mld. RON la finele anului, statistica arata acum active nete de peste 13,9 mld. RON in conturile participantilor la sistem.
De la lansare si pana in prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit in administrare in numele participantilor contributii brute totale in valoare de 11,3 mld. RON si au adaugat, prin activitatea investitionala, castiguri nete in valoare de circa 2,6 mld. RON in beneficiul milioanelor de romani care contribuie la Pilonul II.

 

Din punct de vedere al performantelor investitionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor in luna mai 2008 si pana in prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, exceptional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, in Romania si in lume.

 

In cursul anului 2013, fondurile de pensii private si-au majorat semnificativ rolul in economia reala, crescand alocarile investitionale in actiuni (inclusiv prin participarea substantiala la toate ofertele publice initiate de Guvern) si contribuind la dezvoltarea pietei de capital. In prezent, fondurile de Pilon II au detineri de peste 2 miliarde RON in actiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, fiind printre cei mai importanti investitori institutionali prezenti pe piata. Per total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc in Romania circa 95% din toate activele lor.

 

„Pilonul II de pensii private a avut o evolutie peste asteptari in cursul anului 2013, care consolideaza rezultatele deja pozitive inregistrate anterior. Principalii beneficiari ai acestor realizari sunt cei 6 milioane de romani care si-au pus increderea in acest sistem de economisire pentru un viitor mai prosper”, a comentat Marius Popescu, presedintele APAPR.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL