loader
E-Distributie Dobrogea a investit 11 milioane lei pentru modernizarea statiei Mircea Voda din judetul Calarasi

E-Distributie Dobrogea a investit 11 milioane lei pentru modernizarea statiei Mircea Voda din judetul Calarasi

E-Distributie Dobrogea a investit aproximativ 11 milioane de lei pentru modernizarea statiei de transformare (inalta/medie tensiune) Mircea Voda din judetul Calarasi, care alimenteaza cu energie electrica, prin intermediul retelei de medie si joasa tensiune, peste 13.000 de clienti

Statia de transformare 110/20 kV Mircea Voda a fost pusa in functiune in anul 1979 si au fost realizate de atunci doar lucrari de mentenanta.

 

Lucrarile de modernizare au fost incepute in luna octombrie 2015 si au fost derulate etapizat pentru a mentine continuitatea in alimentarea cu energie electrica a consumatorilor.

 

Astfel, in prima faza a fost inlocuit aparatajul primar de comutatie in instalatiile de 110kV cu aparate de comutatie noi, performante, si au fost montate protectii noi, digitale.  De asemenea, au fost inlocuite cele doua celule cu celule noi performate, de ultima generatie, LEA110kV. Prin renuntarea la echipamentele pe baza de ulei electroizolant a fost eliminat riscul poluarii prin scurgeri accidentale de ulei, explozii sau incendii. Ca urmare a inlocuirii echipamentelor vechi cu echipamente automatizate cu gabarit mult redus, s-a restrans suprafata de teren utilizata cu 40%. Pe suprafata de teren ramasa a fost amenajata o platforma ecologica de depozitare a echipamentelor energetice cu potential de poluare, prevazuta cu o instalatie de preluare si epurare a apelor contaminate cu ulei.

 

In cea de-a doua etapa a investitiei au fost realizate lucrari de modernizare a instalatiilor de medie tensiune din statie prin inlocuirea celulelor de medie tensiune de 20kV cu celule noi, moderne si au fost montate protectii noi la celulele de 20 kV, care vor creste siguranta in alimentarea cu energie electrica. in plus, au fost inlocuite atat echipamentele primare, cat si instalatiile de comanda, protectie, automatizare si serviciile interne.

 

Ca urmare a finalizarii lucrarilor, clientii deserviti vor beneficia de mai multa siguranta in alimentarea cu energie electrica si de un confort sporit.

 

Proiectul face parte din amplul program de investitii derulat de companiile Enel in Romania pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor, modernizarea retelei si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Autori

foto
ENEL ENERGIE SA