loader
E-Distributie Banat a pus in functiune in acest an proiecte majore de investitii de peste 20 milioane lei

E-Distributie Banat a pus in functiune in acest an proiecte majore de investitii de peste 20 milioane lei

E-Distributie Banat a pus in functiune in acest an proiecte de investitii in valoare de aproximativ 20,7 milioane de lei, care au vizat modernizarea retelelor si echipamentelor de inalta tensiune din zona in care activeaza

Astfel, in 2017, compania de distributie a desfasurat lucrari de modernizare a doua linii electrice aeriene si a unei statii de transformare de 110/20kV, precum si lucrari de inlocuire a aparatajului de inalta tensiune din cadrul a trei statii de transformare, pentru a imbunatati fiabilitatea retelei si calitatea serviciului de distributie.

 

Ca parte a acestui program local de investitii, E-Distributie Banat a investit circa 7,5 milioane de lei in lucrarile de modernizare a statiei de transformare 110/20 kV Teba. Modernizarea a constat in inlocuirea aparatajului primar de 110 kV si a echipamentelor de circuite secundare aferente, cu aparatura de ultima generatie, asigurand astfel performante tehnice superioare si optimizand activitatea de mentenanta.

 

De asemenea, compania a efectuat lucrari de retehnologizare a liniilor electrice aeriene de 110 kV Hasdat – Hateg si Jimbolia- Carpinis. Investitiile au vizat cresterea sigurantei in alimentare pentru 36,100 de consumatori din cele doua zone. Aceste linii au o importanta strategica pentru sistemul energetic national, asigurand evacuarea puterii din centralele hidroelectrice din zona Hateg, dar si legatura transfrontaliera cu Serbia. Traseul liniilor se afla pe un teren greu accesibil in conditii de vreme nefavorabila, ingreunand interventia echipelor pe teren.

 

Pentru evitarea accidentelor si pentru reconectarea cat mai rapida a consumatorilor in caz de avarie, compania de distributie a investit aproximativ 7,1 milioane de lei in lucrari ce au vizat inlocuirea izolatiei, clemelor si armaturilor, a conductorilor, precum si montarea prizelor de pamant in zona cu circulatie frecventa. Lucrarile au presupus, de asemenea vopsirea stalpilor, montarea de placute cu inscriptionare sau de avertizare, inlocuirea contragreutatilor si a elementelor lipsa din stalpi, precum si a elementelor contorsionate.

 

E-Distributie Banat a mai finalizat anul acesta si o serie de lucrari de imbunatatire a nivelului de tensiune, de reducere a frecventei si a duratelor intreruperilor in alimentarea cu energie electrica si pentru asigurarea necesarului de putere pentru peste 10.000 de consumatori. In acest sens, au fost inlocuite transformatoarele de inalta tensiune in statiile Decebal si Freidorf, investitia ajungand la o valoare de aproximativ 6 milioane de lei.

 

Din perspectiva operationala, lucrarile contribuie la cresterea eficientei energetice si la reducerea consumului propriu tehnologic la nivelul statiilor. Mai mult decat atat, modernizarea celor doua statii de transformare minimizeaza impactul negativ asupra mediului, si in acelasi timp, contribuie semnificativ la imbunatatirea masurilor de securitate si protectie in instalatii.

 

Lucrarile mentionate sunt parte a unui program mai amplu de investitii realizat de companiile de distributie ale Enel in Romania, care vizeaza asigurarea unui serviciu adecvat pentru consumatorii finali, posibilitatea de control la distanta si imbunatatirea calitatii si securitatii retelei, respectand in acelasi timp standardele companiei in ceea ce priveste mediul.

 

Ca urmare a modernizarii retelelor, cele trei companii E-Distributie - care acopera regiunile Muntenia Sud, Banat si Dobrogea - sunt in topul celor mai performanti operatori de distributie de energie electrica din Romania in privinta calitatii serviciilor in ultimii ani. Conform raportarilor ANRE pe 2016, indicele SAIDI (durata medie a intreruperilor neplanificate in medie pe client) pentru E-Distributie Muntenia a fost de 172 minute, cel mai performant din tara, media nationala inregistrata fiind de 290 minute. E-Distributie Dobrogea si E-Distributie Banat si-au imbunatatit de asemenea performantele, si au ramas in topul celor mai performanti operatori de distributie din Romania, cu SAIDI de 217 minute, respectiv 245 de minute.

Autori

foto
E-DISTRIBUTIE BANAT SA