loader
Cu #unpicdeajutor de la BRD, tinerii romani creatori de roboti au inregistrat o performanta extraordinara la FTC Russia Open 2017

Cu #unpicdeajutor de la BRD, tinerii romani creatori de roboti au inregistrat o performanta extraordinara la FTC Russia Open 2017

Echipa AutoVortex, formata din elevi de la mai multe licee din Bucuresti, a obtinut o performanta extraordinara la competitia internationala de robotica FIRST Tech Challenge Russia Open 2017, care a avut loc intre 3 si 5 februarie, la Sochi.

Sub indrumarea profesorului coordonator Ionut Panea, tinerii s-au clasat pe primul loc al podiumului, stabilind un nou record mondial in competitiile de robotica din seria FIRST Tech Challenge din acest sezon. BRD – Groupe Société Générale le-a fost alaturi, oferindu-le #unpicdeajutor pentru participarea la concursurile internationale.


AutoVortex Romania a primit la editia din acest an a FTC Russia Open 2017 un punctaj-record de 295 de puncte, cel anterior fiind stabilit de o echipa din SUA (290 de puncte) cu o saptamana inainte. Prin aceasta victorie, echipa s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotica din St. Louis, SUA, care se va desfasura in luna aprilie a acestui an.


„La fiecare competitie la care participam, plecam cu gandul de a castiga, iar cea din Rusia nu a facut exceptie. Am inceput sa ne pregatim pentru concursurile de robotica de la finalul anului trecut, astfel ca 2017 ne-a prins deja la competitia de robotica din Coreea, unde am avut ocazia sa testam pentru prima data robotii. Toata munca noastra, a elevilor si antrenorului din echipa, a fost premiata prin aceasta victorie importanta in fata echipelor paricipante la competitia din Rusia si speram sa continuam aceasta evolutie buna si la urmatoarele concursuri din Israel si Canada. Le multumim celor de la BRD pentru sustinerea neconditionata si increderea pe care ne-au acordat-o din momentul in care ne-am cunoscut, acum peste 1 an de zile”, a declarat Ionut Panea, profesor coordonator al echipei AutoVortex.


„Performantele AutoVortex ne bucura enorm, nu numai prin numarul de medalii pe care le obtin, dar mai ales prin pasiunea, ambitia si dorinta de a se clasa mereu pe primul loc. Isi dedica tot timpul acestei pasiuni, lucrand continuu la realizarea unor roboti cu o serie de caracteristici impresionante. Cei de la AutoVortex au inteles ca tehnologia ne poate ajuta sa ne dezvoltam frumos si inteligent, iar BRD – Groupe Société Générale doreste sa sustina tinerii pasionati de robotica”, a declarat Flavia Popa, Secretar general, BRD – Groupe Société Générale.


Infiintata in 2011, echipa AutoVortex Romania este formata din peste 25 de creatori de roboti, care se impart in mai multe sub-echipe in cadrul competitiilor internationale: AutoVortex, AutoVortex Beluga, AutoVortex Flat Earth si AutoVortex Transilvania. Membrii echipelor fac schimb permanent de informatii si idei pentru ca fiecare sa dezvolte roboti performanti, care se pot adapta conditiilor de concurs, pornind de la o strategie bine stabilita impreuna cu profesorul Ionut Panea, coordonatorul acestui ”ecosistem” de creativitate tehnologica.


AutoVortex Romania a participat cu 3 echipe in cadrul FTC Russia Open 2017, fiecare cu propriul robot, reusind sa se claseze pe primele doua locuri, in urma etapei de calificari. Pentru a indeplini cu succes tema globala #velocityvortex, stabilita de FIRST International, echipele din Romania au creat o alianta, in finala competitiei, pe care au castigat-o cu ajutorul robotilor Tancul (cubul negru) si Felix (robotul omnidirectional).


Evenimentele FIRST Tech Challenge au o mecanica relativ diferita de alte competitii de robotica, in care toate echipele trebuie sa formeze aliante alaturi de alti competitori, in faza finala, gasind metoda cea ma buna de a-si invinge adversarii.


Robotul Tancul a fost realizat, sub coordonarea lui Ionut Panea, de echipa AutoVortex, formata din elevii Ngo-Van-Marin Robert Ionut, Banciu Calin, Nichita Alexandru, Ion Rares, in timp ce robotul Felix a fost dezvoltat de echipa AutoVortex Beluga, coordonata de Diaconescu Vlad Eduard, alaturi de elevii Badici Rares, Preda Andrei Gabriel si Vasilescu Vlad. In cadrul competitiei din Rusia a participat si echipa AutoVortex Flat Earth alcatuita din antrenorul Szavuj Iosif si elevul Szavuj Iosif Oliver.


Aceasta este doar una dintre nenumaratele reusite ale echipei AutoVortex. In luna ianuarie, elevii au participat la Korea Robot Festival, unde a evoluat in semifinala, obtinand locul 3 la aceasta competitie de prestigiu din domeniul roboticii. Urmatoarele concursuri la care tinerii liceeni isi vor testa robotii vor avea loc in Canada (19 februarie), Israel (2 martie) si la campionatele mondiale din St. Louis si Houston din 20-29 aprilie.


BRD – Groupe Société Générale a fost alaturi, la inceputul acestui an, si de echipa heRObotics, formata din patru elevi din Timisoara, pasionati de robotica, care, cu ajutorul bancii, au reusit sa ajunga in Statele Unite ale Americii, pentru a participa in finala concursului Zero Robotics, organizat de NASA si Agentia Spatiala Europeana, pe 27 ianuarie.


Sprijinul bancii se regaseste in parteneriate cu competitii si programe care sustin dezvoltarea tinerei generatii prin creativitate tehnologica si inovatie:
• BRD FIRST Tech Challenge Romania, cel mai mare concurs de robotica din tara, organizat sub conceptul First Tech Challenge, care reuneste peste 800 de elevi, 53 de echipe de liceu din 33 de orase. Evenimentul care urmeaza sa se desfasoare intre 24 si 26 martie, la Sala Polivalenta din Bucuresti, ii incurajeaza pe liceeni sa dezvolte roboti potrivit temei globale stabilite de FIRST International, aceasta fiind #velocityvortex. Echipa castigatoare a BRD FIRST Tech Challenge Romania va participa in primavara acestui an, in aprilie, la Campionatul Mondial de Robotica din St. Louis, din SUA.
• Cu ajutorul BRD a fost inaugurat laboratorul de robotica BRD FIRST Tech HUB, la Universitatea Politehnica din Bucuresti, in care elevi si mentori au la dispozitie spatiu de lucru, echipamente si toate cele necesare pentru programarea si construirea robotilor.


Totodata, promisiunea BRD se regaseste si in programe de dezvoltare a spiritului antreprenorial al tinerilor, prin parteneriatul cu Innovation Labs, unul dintre cele mai cunoscute acceleratoare de business din Romania. Aici tinerii sunt incurajati sa propuna idei inovatoare, sa le sustina in fata unui juriu de specialisti, un pas inainte spre propria lor afacere.

Autori

foto
BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE SA