loader
Impactul Autoritatii de Concurenta asupra economiei

Impactul Autoritatii de Concurenta asupra economiei

Interviu cu Gyerko Laszlo, Consiliul Concurentei

Q: Romania este in al saselea an consecutiv de crestere economica. In opinia dumneavoastra, care sunt directiile strategice pentru economia romaneasca in urmatorii trei ani pentru a continua acest ciclu de crestere?

Gyerko Laszlo:  Romania a avut o evolutie puternica in ultimii ani, alimentata in principal de stimulente fiscale si de rate scazute ale dobanzilor. In teoria economiei de dezvoltare, acest lucru este considerat paradoxal, deoarece tarile dezvoltate au, de obicei, rate scazute ale dobanzii si impozite ridicate, iar tarile in curs de dezvoltare invers.

Astfel, dintr-o perspectiva macroeconomica, aceasta perioada, atat cu taxe scazute, cat si cu dobanzi scazute, poate fi considerata o anomalie. Acum vedem ca ratele dobanzilor au inceput sa urce, unii il pot numi "normalizati", iar majoritatea expertilor economici prognozeaza o incetinire a cresterii economice.

Dar cred ca daca va uitati mai aproape, puteti vedea unele schimbari structurale importante in economie. Un aspect care poate trece neobservat este cresterea notabila a competitivitatii pentru o multime de sectoare si piete nationale.

Din perspectiva structurala, este destul de greu sa prezentam exemple negative in sectoarele noastre cheie. Majoritatea sectoarelor importante din economia romaneasca au structuri de piata destul de competitive si o multime de concurenti. Acest lucru este foarte important, face economia mult mai rezistenta, deoarece mentine companiile concentrate, eficiente si inovatoare si este benefica si pentru consumatori. Desigur, exista inca mult spatiu de imbunatatire a reformei administrative, in special in ceea ce priveste reducerea birocratiei si a investitiilor in infrastructura publica, iar acestea ar trebui sa fie directiile strategice in perspectiva.

 

Puteti citi interviul integral, in limba engleza, aici.

Autori

foto
CONSILIUL CONCURENTEI