loader
Tehnologia 5G va avea cel mai mare impact asupra industriei telecom in urmatorii cinci ani

Tehnologia 5G va avea cel mai mare impact asupra industriei telecom in urmatorii cinci ani

Noile oportunitati legate de IoT si 5G sunt tendintele care vor alimenta viitoarea crestere din industrie; 58% dintre respondenti spun ca data analytics favorizeaza inovatia in organizatii

Noii jucatori disruptivi de pe piata telecomunicatiilor reprezinta cea mai mare provocare strategica cu care se confrunta companiile din acest sector, apreciaza peste 37% dintre directorii de IT, respectiv CIOs (Chief Information Officers) si CTO (Chief Tehnology Officers) chestionati in cadrul raportului EY – Digital transformation for 2020 and beyond. Aproape trei respondenti din patru (74%) o plaseaza printre primele trei provocari ale industriei, alaturi de lipsa flexibilitatii organizatiei (47%) si rentabilitatea investitiei (37%).

 

Prashant Singhal, lider EY Global Telecommunications, spune:

„Jucatorii de top din industrie, precum WhatsApp, Facebook si WeChat, au redefinit experienta clientilor in privinta serviciilor de mesagerie si video si s-au detasat de ofertele traditionale din sectorul telecomunicatiilor, cum ar fi SMS-urile. Aceste tendinte apar ca raspuns la o piata in care consumatorii si companiile apreciaza din ce in ce mai mult valoarea pachetelor multiple de servicii, cu seturi de servicii quad-play si cloud care ofera noi oportunitati de utilizare.”

 

Operatorii isi concentreaza investitiile pana in 2020 in dezvoltarea modelelor digitale de business si in imbunatatirea experientei clientilor pentru a-si securiza pozitia pe piata, in lupta cu noii jucatori din afara sectorului. Intrebati care le sunt prioritatile strategice, 39% dintre respondentii din cadrul studiului au subliniat imbunatatirea experientei clientilor ca prima zona de interes, in timp ce 61% au mentionat ca aceasta se claseaza in top trei.

 

Exista trei piloni principali care produc o crestere a veniturilor in sectorul telecom: televiziunea si serviciile video, serviciile cloud pentru companii si publicitatea/ecommerce. insa oportunitatile oferite au scazut, fata de nivelurile pe care le-a aratat studiul EY din 2015. Pe de alta parte, au crescut asteptarile legate de IoT. 31% dintre respondenti vad acum conceptul de “casa inteligenta” ca pe unul dintre primele trei motoare de crestere viitoare a veniturilor. in acelasi timp, 37% considera ca tehnologia 5G va avea cel mai mare impact asupra industriei in urmatorii cinci ani si reprezinta primul raspuns dat de respondenti la intrebarea legata de tendintele din industria tehnologiei. 

 

  

 

„Piata romaneasca a telecomunicatiilor este si ea influentata de aceste tendinte. Este un spatiu foarte competitiv, in care patru jucatori importanti ofera deja quad-play, adica pachete de patru servicii (telefonie fixa, telefonie mobila, Internet si televiziune). in viitor, ar putea chiar sa ofere un serviciu in plus (energetic sau bancar)”, subliniaza Vargha Moayed, liderul Departamentului de asistenta in afaceri EY Romania.

 

Modelele digitale de business reprezinta cea mai importanta prioritate strategica pentru 24% dintre cei chestionati si o prioritate de top pentru 71% dintre respondenti. In privinta serviciilor digitale care ofera cele mai bune oportunitati de crestere a veniturilor, respondentii sondajului au numit o gama mai larga de servicii.

 

58% dintre respondenti considera ca informatia provenita din data analytics este cea care favorizeaza inovatia in organizatie. Retelele virtuale si sistemele IT, precum si atragerea oamenilor talentati sunt celelalte doua elemente importante care inlesnesc inovatia.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL