loader
Studiu Deloitte: Piata imobiliara mondiala de cladiri comerciale se mentine pe crestere, in ciuda volatilitatii economiei globale

Studiu Deloitte: Piata imobiliara mondiala de cladiri comerciale se mentine pe crestere, in ciuda volatilitatii economiei globale

Liderii la nivel mondial din piata imobiliara manifesta optimism cu privire la evolutia domeniului cladirilor comerciale in anul care urmeaza, chiar si in contextul cresterii volatilitatii in economie, conform studiului Deloitte 2020 Commercial Real Estate Outlook.

Liderii la nivel mondial din piata imobiliara manifesta optimism cu privire la evolutia domeniului cladirilor comerciale in anul care urmeaza, chiar si in contextul cresterii volatilitatii in economie, conform studiului Deloitte 2020 Commercial Real Estate Outlook. 76% dintre participantii la studiu sunt de parere ca industria va evolua pozitiv in perioada imediat urmatoare. Ca principala tendinta in domeniu, se remarca orientarea jucatorilor catre imbunatatirea experientei oferite chiriasilor, cu accent pe investitiile in tehnologii avansate.

Cu privire la evolutia pietei in 2020, trei sferturi dintre respondenti se declara optimisti si foarte optimisti, 14% neutri si 10% pesimisti. Pe regiuni, participantii din Asia sunt cei mai optimisti, urmati de cei din America de Nord si Europa.

„Nivelul relativ ridicat de optimism al jucatorilor din domeniul spatiilor comerciale nu este surprinzator. In perioade de volatilitate economica, atentia investitorilor se indreapta catre active reale, de buna calitate si care ofera un orizont de investitie mediu sau lung. Atunci cand apar schimbari bruste in economie, de regula, industria imobiliara reactioneaza cu intarziere de aproximativ 6-12 luni. In Romania, sectorul comercial este unul din cele mai stabile, avand in vedere ca in continuare cererea este mai mare decat oferta. Tinand cont de competitia pentru forta de munca, pe de o parte, si de avansul consumului, pe de alta parte, este natural interesul pentru spatii de birouri si spatii comerciale, iar acesta va ramane crescut si in perioada urmatoare”, spune Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta pentru sectorul Imobiliar.

Ca un element de noutate, expertii Deloitte au analizat in editia din acest an a studiului impactul noilor tehnologii, care redefinesc experienta oferita chiriasilor si utilizatorilor finali, cum ar fi AI (artificial intelligence) sau IoT (Internet of Things). In acest context, 92% dintre participantii la studiu au declarat ca planuiesc sa mentina sau sa creasca nivelul investitiilor in tehnologie. In privinta cladirilor inteligente, trei sferturi dintre respondenti sustin ca acestea vor deveni o regula in urmatorii cinci ani.

La realizarea studiului au participat 750 de lideri din companii de profil – proprietari/administratori, dezvoltatori, brokeri si investitori – din zece tari din Europa, Asia, Australia si America de Nord.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

Autori

foto
DELOITTE AUDIT SRL