loader

Studiu: 57% dintre utilizatorii de internet isi noteaza parolele in telefon sau pe hartie

Potrivit AGERPRES, mai mult de jumatate dintre utilizatorii de internet isi pastreaza parolele pe o bucata de hartie, in telefon sau in documente din computer, iar o persoana din sapte (14%) are o singura parola pentru toate conturile sale, reiese dintr-un sondaj realizat de Kaspersky Lab si dat publicitatii luni.

Conform datelor, 38% dintre cei chestionati au declarat ca isi creeaza cate o parola complexa pentru fiecare cont, in timp ce 36% folosesc cateva parole pentru un numar mai mare de conturi, iar 12% apeleaza la variatiuni ale aceluiasi tipar. De asemenea, o persoana din sapte (14%) are o singura parola pentru toate conturile sale.

 

In ceea ce priveste formatul si lungimea parolelor, un utilizator din 10 vine cu parole formate din mai putin de opt caractere, in timp ce 12% nu incearca sa-si faca parolele mai greu de ghicit folosind, de exemplu, majuscule, combinatii de cifre si litere, semne de punctuatie sau alte trucuri similare.

 

Studiul Kaspersky Lab arata, totodata, ca utilizatorii se pun in pericol, pastrandu-si parolele in locuri usor accesibile si nesecurizate. Astfel, peste jumatate (57%) dintre respondenti au recunoscut ca isi pastreaza parolele pe o bucata de hartie, in telefon, in documente din computer sau le au salvate in browser, iar in momentul in care browser-ul se ofera sa le salveze parolele, o treime (36%) dintre respondenti sunt gata sa accepte, lasandu-se, astfel, pe mainile infractorilor cibernetici sau ale persoanelor rau intentionate care ar putea sa preia controlul asupra dispozitivului lor.

 

"Aceasta atitudine poate fi explicata prin faptul ca multi utilizatori sunt convinsi ca nu au informatii confidentiale in computere. Asta cred 27% dintre respondenti, fara sa-si dea seama ca parolele lor si datele de autentificare sunt, in sine, o tinta preferata a infractorilor cibernetici. De asemenea, un procent de 25% dintre utilizatorii chestionati au avut contul atacat in ultimul an", se mentioneaza in concluziile cercetarii de specialitate.

 

Kaspersky Lab este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client.

 

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Badea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
 


http://www.agerpres.ro/cybersecurity

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES