loader
€STR  - o noua rata a dobanzii de referinta, menita sa sprijine sectorul privat

€STR - o noua rata a dobanzii de referinta, menita sa sprijine sectorul privat

Ratele dobanzilor de referinta detin un rol esential in sistemul financiar si in cel bancar, precum si in economie in ansamblu

Indicii de referinta bazati pe rata dobanzii - cunoscuti si sub denumirile „rate ale dobanzilor de referinta”, „rate de referinta” sau „dobanzi de referinta” - sunt rate ale dobanzilor actualizate periodic si accesibile publicului. Acestea reprezinta o baza utila pentru toate tipurile de contracte financiare, precum credite ipotecare, descoperiri de cont si alte tranzactii financiare mai complexe.

Ratele de referinta sunt calculate de un organism independent, cel mai adesea pentru a reflecta costul imprumuturilor pe diferite piete. De exemplu, acestea ar putea reflecta costurile suportate de banci pentru imprumuturile pe care le contracteaza unele de la altele sau pentru obtinerea de fonduri din alte surse, precum fonduri de pensii, societati de asigurare si fonduri de piata monetara.

Prin urmare, ratele dobanzilor de referinta detin un rol esential in sistemul financiar si in cel bancar, precum si in economie in ansamblu. Dar ce anume le face atat de importante? Si din ce motive sunt, in prezent, reformate?

Ratele dobanzilor de referinta sunt utilizate pe larg de persoane fizice si organizatii la nivelul intregului sistem economic. Bancile le utilizeaza atunci cand acorda imprumuturi clientilor persoane fizice sau companii.

O institutie de credit ar putea accepta sa imprumute bani unei companii la o rata a dobanzii convenita, stabilita la o anumita rata a dobanzii de referinta plus 2%, ceea ce inseamna ca respectiva firma ar plati o dobanda cu 2% superioara ratei de referinta actuale. Asadar, costul imprumutului creste daca rata dobanzii de referinta se majoreaza si scade daca se reduce. In acest caz, rata dobanzii de referinta poate constitui o referinta fiabila, independenta si relativ simpla pentru toate partile implicate.

Companiile, bancile si alte organizatii pot utiliza, de asemenea, ratele dobanzilor de referinta pentru a evalua pozitii bilantiere; cu alte cuvinte, aceste rate permit unui contabil sa calculeze mai usor care este, in ultima instanta, valoarea organizatiilor (mai exact, a activelor financiare pe care acestea le detin).

Ratele dobanzilor de referinta sunt utilizate in operatiuni financiare mai complexe, precum emisiunea de titluri de valoare cu dobanda variabila, optiuni, contracte forward si swap-uri.

Sa ne uitam la  un swap pe rata dobanzii: in termeni foarte generali, aceasta operatiune implica doua parti ce accepta sa acopere platile de dobanzi ale celeilalte. In astfel de swap-uri, rata dobanzii de referinta poate determina cel putin una dintre ratele dobanzilor care sunt preschimbate. Aceasta creeaza transparenta pentru toate partile implicate, ofera un anumit grad de standardizare acordului si, prin urmare, faciliteaza procesul de negociere.

Alte utilizari ale ratelor dobanzilor de referinta includ (fara a se limita la): calcularea penalitatilor pentru descoperirile de cont aferente conturilor de numerar, calcularea dobanzilor pentru unele depozite ale persoanelor fizice si acordul privind dobanzile la credite ipotecare si imprumuturi pe segmentul de retail.

Ratele dobanzilor de referinta pot, totodata, fundamenta activitatea bancilor centrale. BCE, de pilda, se poate face trimitere la ratele dobanzilor de referinta in activitatea de mentinere a stabilitatii preturilor in zona euro.

Daca o rata a dobanzii de referinta reflecta in mod corect ratele la care bancile acorda si contracteaza imprumuturi, aceasta ne poate ajuta sa intelegem mai bine functionarea pietelor financiare si disponibilitatea banilor in zona euro. Aceasta poate sta la baza deciziilor de politica monetara: daca se cunoaste cat de usor pot bancile sa acceseze fonduri, se poate estima rapiditatea cu care bancile respective vor putea transfera fondurile sub forma de imprumuturi companiilor si populatiei. Si toate acestea se reflecta, in cele din urma, in nivelul preturilor.

Iar cunoasterea ratelor actuale ale dobanzilor de referinta ne permite sa monitorizam impactul practic al deciziilor noastre de politica monetara. Daca BCE decide sa majoreze sau sa reduca ratele dobanzilor putem urmari efectele acestor decizii prin identificarea variatiilor ratelor dobanzilor de referinta pentru euro.

Ratele dobanzilor de referinta sunt utile atat timp cat sunt considerate fiabile si impartiale. In mod ideal, acestea ar trebui sa fie calculate intr-un mod transparent si sa fie usor accesibile publicului. Daca un contract se bazeaza pe o rata a dobanzii de referinta fiabila, nicio parte nu poate influenta rata convenita a dobanzii. Aceasta inseamna ca o rata sigura a dobanzii de referinta poate fi o garantie ca valoarea contractului ramane impartiala si incontestabila.

Data fiind importanta economica a ratelor dobanzilor de referinta, este esential ca fiabilitatea lor sa fie asigurata prin structuri de guvernanta clare si metodologii transparente.

In acest sens, ratele dobanzilor de referinta europene fac, in prezent, obiectul unui proces de reforma semnificativ. O mare parte a acestui proces de reforma este determinata de introducerea Regulamentului UE privind indicii de referinta, care a fost publicat in anul 2016 si a intrat in vigoare in luna ianuarie 2018.

In anul 2017, BCE a decis sa elaboreze rata dobanzii pe termen scurt la operatiunile in euro (€STR) – o noua rata a dobanzii de referinta care va fi disponibila de la 2 octombrie 2019 – cu intentia ca aceasta sa poata functiona ca mecanism de sprijin in cazul in care sectorul privat nu reuseste sa sustina propria rata a dobanzii de referinta overnight, EONIA.

In anul 2018, un grup de lucru al sectorului privat privind ratele dobanzilor fara risc a recomandat inlocuirea EONIA cu €STR, luand in considerare feedback-ul din partea pietei. Acest grup de lucru sprijina in prezent piata in tranzitia la €STR. BCE asigura secretariatul grupului si participa la acesta in calitate de observator, alaturi de celelalte institutii fondatoare, Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (European Securities and Markets Authority – ESMA), Comisia Europeana si Autoritatea pentru servicii si piete financiare din Belgia (Financial Services and Markets Authority – FSMA).

€STR este conceputa sa reflecte suma pe care o banca trebuie sa o plateasca atunci cand contracteaza imprumuturi overnight de la diverse contrapartide financiare fara a furniza garantii („imprumuturi negarantate”). Printre contrapartidele respective se numara banci, fonduri de piata monetara, fonduri de investitii sau fonduri de pensii si alti actori financiari, inclusiv banci centrale.

Prin urmare, sfera sa de aplicare este mai larga decat cea a EONIA, care vizeaza numai operatiunile efectuate intre banci. De asemenea, comparativ cu EONIA, datele privind operatiunile efective, utilizate de BCE pentru calcularea €STR, sunt furnizate de un numar mai mare de banci. Aceasta sfera extinsa de aplicare protejeaza impotriva manipularii si contribuie la asigurarea faptului ca €STR reflecta in mod fiabil pretul la care fondurile sunt imprumutate in regim negarantat la nivelul intregii zone euro.

Precizari

EONIA este actuala rata a dobanzii de referinta overnight la operatiunile in euro. Un grup de lucru al sectorului privat privind ratele dobanzilor fara risc a recomandat ca participantii pe piata sa inlocuiasca progresiv EONIA cu noua rata a dobanzii pe termen scurt la operatiunile in euro (€STR) incepand cu data de 2 octombrie 2019. EONIA este calculata de BCE in numele Institutului European pentru Pietele Monetare (European Money Markets Institute – EMMI), o organizatie non-profit cu sediul la Bruxelles, de regula, ca medie ponderata a ratelor dobanzilor la operatiunile de creditare overnight negarantate intre banci. EMMI a indicat ca, intre data la care €STR devine disponibila si 3 ianuarie 2022, EONIA va fi calculata ca €STR plus un spread, cu scopul de a oferi pietei timp suficient pentru tranzitia la €STR.

EURIBOR este o rata a dobanzii de referinta pe piata monetara la operatiuni negarantate, calculata pentru mai multe scadente (o saptamana si una, trei, sase si douasprezece luni). Aceasta este administrata de EMMI. Pentru a asigura conformitatea ratei de referinta cu Regulamentul UE privind indicii de referinta (Benchmark Regulation – BMR), EMMI a clarificat definitia EURIBOR ca rata la care bancile din UE si din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) ar putea obtine fonduri pe segmentul negarantat al pietei interbancare. EMMI implementeaza, de asemenea, gradual o noua metodologie de calcul pentru EURIBOR, asa‑numita „metodologie-hibrid”. Aceasta metoda de calcul utilizeaza, pe cat posibil, operatiuni efective, recurgand si la aprecierea expertilor in cazurile in care operatiunile efective nu sunt disponibile.

Autori

foto
BANCA NATIONALA A ROMANIEI