loader
Societatile de asigurare au subscris in primul semestru prime brute in valoare de 5,44 miliarde lei

Societatile de asigurare au subscris in primul semestru prime brute in valoare de 5,44 miliarde lei

ASF specifica intr-un comunicat ca suma subscrisa pentru primele brute in primul semestru 2019 este in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza AGERPRES

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au subscris, in primul semestru al anului in curs, prime brute in valoare de aproape 5,44 miliarde de lei, in crestere cu 7,8% fata de aceeasi perioada din 2018, potrivit unui comunicat al institutiei.

"Favorizate de un cadru macroeconomic caracterizat prin cresteri ale economiilor UE, rate scazute ale somajului, cresterea veniturilor disponibile ale populatiei si mentinerea increderii consumatorilor cu privire la perspectivele economiei, pietele financiare europene au inregistrat evolutii pozitive, atat in 2018, cat si pe parcursul primului semestru al anului 2019. Romania nu a facut exceptie si, cu toate ca se inregistreaza niveluri mai scazute ale indicatorilor privind pietele financiare in comparatie cu alte state europene, perspectivele de dezvoltare se mentin favorabile", se spune in comunicat.

La 30 iunie 2019 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale, sapte au desfasurat doar activitate de asigurari de viata si sase au practicat activitate compozita.

Din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF in semestrul I 2019, primele brute subscrise pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de aproximativ 114 milioane lei, reprezentand circa 2% din volumul total al primelor subscrise, in crestere cu circa 91% fata de anul precedent (60 milioane lei).

Cele 11 sucursale care isi desfasoara activitatea in baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment) au cumulat, la finalul lunii iunie 2019, prime brute subscrise de aproximativ 454 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 26% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Potrivit comunicatului, piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In semestrul I 2019, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 28 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2019.

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare, in vigoare la finalul semestrului I al acestui an, a depasit 15,55 milioane, in crestere fata de anul precedent cu aproximativ 3,9%.

In ceea ce priveste asigurarile generale, piata a continuat sa fie dominata de acestea in proportie de 79%. Volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurarile generale, in semestrul I 2019, a fost de peste 4,31 miliarde de lei, in urcare cu 8,7% fata de semestrul I 2018.

Aproximativ 96% din volumul total de prime brute subscrise pe asigurari generale a fost realizat de 10 societati din cele 28 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2019, cumuland prime brute subscrise in valoare de 4,14 miliarde de lei .

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 -Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7).

In comunicat se precizeaza ca piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului) reprezinta aproximativ 72% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 57% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in semestrul I 2019.

Conform documentului, la 30 iunie 2019, pe piata asigurarilor isi desfasurau activitatea noua asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurare RCA, care au realizat un volum de prime brute subscrise de 1,91 miliarde de lei. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.

De asemenea, pe teritoriul Romaniei isi desfasoara activitatea un asigurator in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS) - compania Euro Insurances Dac - care in primul semestru al anului 2019 a subscris prime in valoare de 4,5 milioane lei si un asigurator in baza dreptului de stabilire pe teritoriul Romaniei (FOE) - sucursala WATFORD Insurance Company Europe - care a inregistrat un nivel al primelor brute subscrise de 46,5 milioane lei.

Gradul de concentrare ramane ridicat pentru primii asiguratori din top, astfel ca primii doi asiguratori cumulau aproximativ 70% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.

La 30 iunie 2019, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. Se remarca o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu o valabilitate de o luna.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu aproximativ 2% in semestrul I 2019 comparativ cu acelasi semestru din anul precedent, inregistrand valoarea de 617 lei. Pe parcursul primelor sase luni ale anului 2019, comparativ cu anul trecut, prima medie a inregistrat o crestere cu aproximativ 2%, in timp ce dauna medie a crescut cu 11,7%. Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 6 luni ale anului 2019 s-a diminuat comparativ cu semestrul I din anul precedent cu aproximativ 13%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 16%.

In primele sase luni din anul 2019, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 120.156 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 11,09 milioane lei. La data de 30.06.2019 erau in vigoare un numar de 204.915 clauze de decontare directa.

Potrivit comunicatului, in semestrul I 2019, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite, cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 2,88 miliarde lei, astfel: 2,78 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 18% fata de semestrul I 2018 (2,34 miliarde lei); 104,88 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 17% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (89,82 milioane lei). Indemnizatiilor brute aferente asigurarilor de viata li se adauga maturitati, rascumparari partiale si totale, cumulate in suma de 421,11 milioane lei, valoare in crestere comparativ cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent (372,65 milioane lei).

Totodata, in comunicat se mentioneaza ca la finalul semestrului I 2019 societatile de asigurare aveau constituite rezerve tehnice brute in valoare totala de 17,21 miliarde lei, in crestere cu 4,38% fata de sfarsitul anului 2018 (16,48 miliarde lei), repartizate pe cele doua categorii de asigurare dupa cum urmeaza: pentru asigurarile generale un volum de 9,63 miliarde lei, reprezentand 56% din totalul rezervelor tehnice; pentru asigurarile de viata, in valoare de 7,58 miliarde lei, reprezentand de 44%, din totalul rezervelor tehnice.

La nivelul intregii piete de asigurari, rezultatul net al activitatii din semestrul I 2019 a fost unul pozitiv, profitul net total: circa 134 milioane de lei.

De asemenea, la finalul semestrului I 2019, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat cresteri comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a ultimilor trei ani. Activele totale au crescut cu 7,9%, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 10,9% in semestrul I 2019 comparativ cu valoarea inregistrata in perioada similara din anul anterior.

Valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se afla la finalul primului semestru al anului 2018 la nivelul de 5,21 miliarde lei, in crestere cu 2,30% comparativ cu valoarea inregistrata in semestrul I al anului 2018.

Imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate a societatilor de asigurare a continuat si pe parcursul primelor sase luni ale anului, astfel ca la sfarsitul lunii iunie 2019, toate societatile indeplineau cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR), cu o singura exceptie (o companie fara activitate pe segmentul RCA si cu prezenta redusa pe piata). Ca si in perioadele similare ale anilor 2016, 2017, 2018, ratele SCR si MCR la nivelul pietei, au fost supraunitare, rata SCR mentinandu-se relativ stabila, iar rata MCR inregistrand o crestere de aproximativ 8%.

De asemenea, in primul semestru al anului 2019, brokerii de asigurare si/sau reasigurare au intermediat circa 64% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori pentru cele doua categorii de asigurare, intr-o usoara crestere fata de perioada similara a anului 2018.

In urma centralizarii raportarilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30.06.2019, se constata o crestere procentuala fata de aceeasi perioada a anului 2018 a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata de 11,3%, de la 3,12 miliarde lei la 3,48 miliarde lei.

Analizand structura primelor intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare pe clase de asigurari generale se constata ca, in primul semestru al anului 2019, o pondere semnificativa in totalul primelor intermediate pentru asigurari generale o detin urmatoarele clase: clasa A10, Asigurari de raspundere civila pentru vehicule (RCA + CMR) - 53,16 %; clasa A3, Asigurari de mijloace de transport terestru (CASCO) - 23,51%; clasa A8, Asigurari de incendiu si alte calamitati naturale - 8,2%.

"Ca o concluzie, piata asigurarilor din Romania este pe un trend favorabil, semnalandu-se totodata o serie de riscuri care vor trebui foarte atent monitorizate de catre Autoritate, astfel incat eventualele derapaje cu posibile efecte de contagiune sa poata fi preintampinate", a afirmat Cristian Rosu, vicepresedintele ASF pentru sectorul de asigurari si reasigurari.

AGERPRES/(AS - autor: George Banciulea, editor: Oana Tilica, editor online: Gabriela Badea)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES