loader

Riscul unei perioade prelungite de deflatie in Romania este foarte scazut

Riscul deflatiei are mai degraba sansele unui eveniment punctual, izolat, decat ale unui fenomen persistent, iar in a doua jumatate a anului putem asista chiar la un reviriment al inflatiei in Romania.

Deflatia s-ar putea concretiza in urma reducerii TVA intr-o perioada cu inflatie foarte joasa, insa cel mai probabil va fi un eveniment punctual. Inflatia a scazut puternic in 2014, prin contagiune cu tendinta mai ampla din zona euro, agravata de scaderea spectaculoasa a cotatiilor petrolului in a doua jumatate a anului. Totusi, petrolul si-a revenit partial la inceputul lui 2015, iar economia zonei euro iese, usor, din deflatie, astfel incat este foarte posibila o rata mai ridicata a inflatiei din Romania in a doua parte a anului.

 

Perspectivele pentru economia locala sunt, cu siguranta, pozitive, dat fiind faptul ca numerosi indicatori publicati recent indica o revenire sanatoasa. In primul trimestru, Romania a marcat cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, atat fata de trimestrul anterior (cu 1,6%), cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut (cu 4,2%). Desi aceste cifre nu ofera detalii despre structura acestui avans, indicatorii sectoriali sugereaza ca este vorba despre un reviriment solid, generalizat.

 

Vanzarile cu amanuntul au urcat cu 3% in trimestrul I, fata de perioada similara din 2014, iar deficitul comercial s-a adancit usor, cele doua indicand o revenire a consumului. Productia industriala a avansat cu 2,9% in martie, volumul lucrarilor de constructii cu 14,7% in primele doua luni, iar piata imobiliara s-a stabilizat. Rata somajului este aproximativ la jumatatea celei din zona euro, iar salariul mediu net a crescut cu 7,7% in luna martie. Nu in ultimul rand, datele de la Banca Nationala sugereaza ca ne aflam in stadiile timpurii ale unei reveniri a creditarii, care ar putea accelera in perioada urmatoare.

 

Si perspectivele pentru viitoarele trimestre sunt favorabile. Cu rata inflatiei aproape de minime istorice, BNR si-a permis sa taie din nou dobanda cheie la ultima sedinta de politica monetara, continuand ciclul de relaxare din ultimul an. Politica fiscala va deveni, de asemenea, mai stimulativa, odata cu reducerea TVA pentru alimente la 1 iunie, iar masuri suplimentare sunt in discutie in forurile legislative.

 

Cu alte cuvinte, economia locala va primi un dublu stimul, intr-o perioada in care Banca Centrala Europeana se straduieste, la randul sau, sa stimuleze economia zonei euro, principalul sau partener comercial. De altfel, insasi Comisia Europeana si-a revizuit recent, in sens pozitiv, estimarile de crestere pentru tara noastra, de la 2,7% la 2,8% in 2015, respectiv de la 2,9% la 3,3% in 2016, si nu este exclus ca datele publicate saptamana aceasta sa determine alte ajustari favorabile.
 

Autori

foto
TRADEVILLE SA