loader
Eurostat: Romania, una din tarile UE cel mai putin dependente de importurile de petrol

Eurostat: Romania, una din tarile UE cel mai putin dependente de importurile de petrol

Potrivit AGERPRES, Romania se numara printre statele Uniunii Europene cu cea mai mica dependenta de importurile de petrol

Romania se numara printre statele Uniunii Europene cel mai putin dependente de importurile de petrol, cu o pondere de 61% a importurilor nete in consumul de petrol, arata datele pentru anul 2017 publicate de Eurostat.

O dependenta de importurile de petrol mai mica decat Romania se inregistra in Marea Britanie, unde importurile nete aveau o pondere de 35% din consumul de petrol, in timp ce Danemarca este tara unde rata de dependenta de importurile de petrol este negativa (minus 4%).

La polul opus, statele membre cele mai dependente de importurile de petrol sunt Estonia, cu o rata dependenta de 115%, Malta 104%, Slovenia (103%) si Bulgaria (102%).

In ceea ce priveste Uniunea Europeana, in anul 2017 blocul comunitar era dependent de importuri pentru 87% din consumul sau de petrol. Potrivit Eurostat, acest raport este nemodificat comparativ cu 2016 si cu doua puncte procentuale fata de varful de 89% inregistrat in 2015.

In schimb, in cazul Romaniei dependenta de importurile petroliere a crescut constant in ultimii ani si este la cel mai ridicat nivel de dupa 2008, in timp ce in in anul 2011 s-a inregistrat cea mai mica rata de dependenta, respectiv 46,63%.

O rata de dependenta de peste 100% arata o acumulare a stocurilor petroliere in timp ce o rata negativa de dependenta, cum este cazul in Danemarca, arata ca acea tara este o exportatoare neta de petrol.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES