loader
Cutremur in fiscalitate, dar cu ce rezultate?

Cutremur in fiscalitate, dar cu ce rezultate?

Intentia Guvernului de a modifica major sistemul de impozitare incepand cu 1 ianuarie 2018, in sensul reducerii cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% si a contributiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 35,00%, a generat dezbateri intense, atat in mediul politic cat si in mediul de afaceri.

De anul viitor contributiile sociale obligatorii vor fi datorate  numai de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului prin retinere la sursa. Prin aplicarea acestui sistem, Romania va deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina fiscala a angajatilor.

 

Pana in prezent nu a fost  prezentat opiniei publice proiectul acestei initiative legislative.Ministerul Finantelor Publice a emis un comunicat de presa in care precizeza ca masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator, iar venitul net al angajatului nu va fi afectat avand in vedere scaderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%. Totodata, in comunicat se precizeaza ca, prin aplicarea acestei masuri, se va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare.

 

Totusi, in lipsa unui proiect  al acestei propuneri legislative care va revolutiona practic modul de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, este dificil de evaluat impactul acestor masuri asupra veniturilor nete ale romanilor, in contextul temerilor ca trecerea CAS si CASS in totalitate la angajati ar putea aduce reduceri ale salariilor nete cu 22%.

 

Pentru a evita ca salariatii sa fie afectati de trecerea CAS si CASS in totalitate in sarcina lor, angajatorul ar trebui sa le majoreze salariile brute cu 22,75%, insa impunerea prin lege a unei astfel de solutii pentru mediul privat ar fi discutabila avand in vedere ca statul nu poate impune modificarea unor intelegeri private (contracte de munca) fara acordul partilor.

 

Desi se pot aduce diverse argumente pro si contra in legatura cu aceste modificari, modul in care se procedeaza la introducerea lor conduce la perturbari majore in companii. Corelarea si cu celelalte masuri fiscale anuntate (de ex. split TVA) va fi echivalenta cu un adevarat cutremur la nivelul departamentelor financiare. Printre efectele imediate vor fi cresterea numarului de insolvente, scaderea investitiilor si a productivitatii in economie, dar mentinerea unui nivel scazut de colectare a taxelor, deoarece alt tip de masuri ar conduce la imbunatatirea acestor indicatori esentiali pentru Romania”, spune Florentina Susnea, Managing Partner, PKF Finconta.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL