loader

Allianz Global Wealth Report: Boom-ul actiunilor determina cresterea activelor

Allianz a lansat cea de-a patra editie a publicatiei anuale ”Global Wealth Report”, care pune sub lupa situatia activelor si a datoriilor gospodariilor private din peste 50 de tari

Conform concluziilor raportului, activele financiare globale brute ale gospodariilor private au crescut cu 8,1% in anul 2012. Este cea mai accentuata crestere din ultimii 6 ani si este cu mult peste media multi-anuala(2001-2012) de 4,6% anual, dupa ajustarea pentru efectele ratelor de schimb valutar. Unul dintre factorii determinanti ai cresterii din anul trecut este reprezentat de evoluta pozitiva a pietelor bursiere: plasamentele in valori mobiliare au crescut cu 10,4%. Aceasta a dus valoarea totala a activelor financiare globale la un nivel record de 111 trilioane de euro.

 

În acelasi timp, cresterea datoriilor a ramas la un nivel redus, de 2,9%, si in anul 2012, pentru cel de-al patrulea an de la colapsul Lehman. Rata datoriilor globale (datorii exprimate ca procent din PIB) a scazut cu inca un punct procentual, pana la 65,9%, cumparativ cu 71,6% in anul 2009. Aceasta inseamna ca activele financiare nete globale (active financiare brute minus datorii) au inregistrat o crestere de doua cifre (+10,4%). Toate regiunile au beneficiat de pe urma acestei cresteri puternice. Europa de Est a inregistrat o crestere de 8,5%, usor sub media globala. În orice caz, analizand anii de criza incepand cu anul 2007, performanta Europei de Est apare intr-o lumina mult mai buna: in vreme ce regiunile bogate din America si din Europa au reusit sa depaseasca usor nivelul de criza abia anul trecut, nivelul avutiei din Europa Estica la finalul anului 2012 era deja cu peste 40% peste nivelul de varf din 2007. "Per total, persoanele din Europa de Est care economisesc au trecut destul de bine prin criza financiara, pana acum”, explica Michael Heise, economistul sef al Grupului Allianz. "Este un lucru remarcabil. În ciuda legaturilor economice puternice cu zona euro lovita de criza, Europa de Est are un potential de crestere superior. Ar fi prematur sa abandonam povestea mentinerii acestei regiuni intr-o cursa de diminuare a decalajelor.

 

O analiza pe termen lung confirma faptul ca Europa de Est este regiunea cu cea mai rapida crestere din lume. Din anul 2000, activele financiare brute ale Europei de Est au crescut in medie cu 14,7% anual, cu toate ca procesul de acumulare a activelor a intrat intr-o treapta inferioara de viteza in multe dintre tari, incepand cu finalul anului 2007.  Alte regiuni in dezvoltare, asa cum este cazul Asiei (exclusiv Japonia) (+13,7%) sau America Latina (+13,2%) au ramas usor in urma. În orice caz, situate la un nivel de 4.480 euro la finalul anului 2012, activele financiare medii brute per capita, se situeaza inca la un nivel mai scazut in Europa de Est comparativ cu alte zone in dezvoltare. Totodata, cifra medie nu evidentiaza faptul ca, inclusiv in interiorul regiunii, diferenta de avutie este inca uriasa. Pe de-o parte, exista inca tari relativ sarace, precum Kazahstan sau Ucraina, unde activele financiare brute per capita sunt in medie inca sub nivelul de 2.000 de euro. Pe de alta parte, sunt tari precum Republica Ceha si Slovenia, al caror nivel al avutiei se apropie mai mult de cel al Europei de Vest.

 

Dar, per total, in ciuda performantei remarcabile din ultimii ani, procesul de recuperare mai are un drum lung de parcurs. În plus, mai exista o problema: in ultimii ani, cresterea datoriilor personale a fost chiar mai rapida decat dinamica activelor brute. În ultimii 12 ani, nivelul datoriilor gospodariilor din Europa de Est a crescut cu o medie de 25,4% pe an. În ciuda incetinirii vizibila incepand cu anul 2007, nu exista vreo alta regiune care macar sa se apro-pie de aceasta dinamica a datoriilor. Nu trebuie, prin urmare, sa ne mire faptul ca rata de crestere a activelor financiare nete a fost trasa in jos: cu o crestere medie de ”numai” 11,0%, Europa de Est a crescut mai incet fata de America Latina (+11,6%) si Asia (excl. Japonia) (+14,0%) in aceasta privinta. "Cu toate ca datoriile personale raman la un nivel sazut in majoritatea acestor tari,tendinta datoriilor trebuie tinuta sub observatie. Aceste tari nu ar trebui sa faca aceleasi greseli pe care le-au facut Vest-Europenii sau Americanii: cresterea alimentata de datorii nu este niciodata sustenabila”, afirma Heise.

 

Evolutia activelor in Romania a fost firava anul trecut, cu o crestere a activelor financiare brute de numai 0,5%. În vreme ce datoriile private practic au stagnat (+0,2% in anul 2012), activele financiare nete au crescut cu 0,6%, lasand inca Romania la coada clasamentului ce surprinde dinamica regiunii: doar Slovenia si Turcia au inregistrat performante la fel de slabe anul trecut. O analiza pe termen mai lung arata modul in care criza financiara a afectat avutia gospodariilor din Romania: desi cresterea medie pe termen lung a activelor financiare nete (intre 2001 si 2012) este una dintre cele mai rapide din regiune (+18,2% p.a.), evolutia de dupa anul 2007 este sumbra. Scaderile abrupte din anii 2008 si 2009 nu au fost inca recuperate decat in mica parte. În consecinta, Romania consemneaza la nivelul anului 2012 active financiare nete cu  aproape 28% sub varful inregistrat in anul 2007, inaintea crizei. Singura tara din regiune care a inregistrat un declin mai accentuat este Slovenia, insa vorbim despre un alt ordin de marime al acestui indicator. Într-un top global, Romania a ramas pe locul 42 intr-un clasament ce analizeaza 52 de tari, cu active financiare medii nete per capita de 2.330 euro la finalul anului 2012 (vezi tabel). Din anul 2000, Romania a urcat trei locuri in clasamentul mondial. Pe primul loc in acest clasament se mention, de ani buni, Elvetia, urmata la o diferenta substantial de SUA si Japonia.

 

La fel ca in anii anteriori, "Allianz Global Wealth Report" imparte detinatorii de active in trei clase globale din perspectiva avutiei. “Clasa de mijloc” globala ii include pe cei ce detin active nete cu o valoare cuprinsa intre 4.900 euro si 29.200 euro. Clasa celor cu un nivel scazut al avutiei ii include pe detinatorii de active a caror valoare neta se situeaza sub pragul de 4.900 de euro, in timp ce termenul de ”clasa bogata” ii include pe cei cu active financiare nete de peste 29.200 euro. În vreme cein economiile avansate si stabile criza a dus la extinderea clasei reprezentata de gospodarii cu un nivel scazut al avutiei, evolutia din tarile mai sarace a fost incurajatoare: aici principala tendinta a fost de crestere a numarului membrilor clasei de mijloc. Numai anul trecut, aceasta “clasa de mijloc” a crescut cu aproape 140 mi-lioane de persoane, China contribuind semnificativ la sustinerea acestei tendinte. Concret, in tarile incluse in analiza pentru anul 2012, numarul de persoane ce formeaza clasa de mijloc din perspectiva activelor nete detinute a ajuns la un total de aproximativ 860 de milioane. Dar nu doar anul trecut cresterea clasei de mijloc globale a fost una semnificativa. În ultimii 12 ani, pietele in dezvoltare in special au facut progrese incredibile: de la inceputul mileniului, procentul celor care se incadreaza in clasa de mijloc globala s-a dublat in Estul Europei si in America Latina si a crescut de aproape 10 ori in Asia (excl. Japonia). Aceasta inseamna ca fata clasei de mijloc s-a schimbat semnificativ: in anul 2000, aproape 60% dintre membrii sai proveneau din America de Nord, sau din Vestul Europei. Astazi, fiecare al doilea membru al sau este din Asia - o tendinta care va continua, conform estimarilor. Cota detinuta de America de Nord si de Vestul Europei a scazut sub pragul de 30%.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA